תלות תובענית
צעירים רבים בשנות העשרים המוקדמות לחייהם עוברים תקופה של תלות כלכלית בהוריהם קודם שהם יוצאים לעצמאות מלאה. במקרים רבים מדובר בתופעה זמנית ונורמטיבית המקנה לצעיר קרש קפיצה נוח "לחיפוש עצמי", ללימוד מקצוע, או להשקעה בלימודים אקדמיים.
אך לפעמים משהו משתבש. מעברם של הצעיר או הצעירה לתפקוד עצמאי מלא – נעצר. הם נושרים מהלימודים, אינם עובדים, מפתחים בהוריהם תלות חמרית ורגשית קשה. חלק מן הצעירים תובעים את השירותים בתקיפות וחלק פשוט מניחים את אספקתם כמובנת מאליה, ללא כל צורך לתבוע.
הורים המבטאים אי-שביעות רצון מהמצב ומבקשים לשנותו עלולים להיתקל בתגובה תוקפנית, מאשימה ותובענית מצד הצאצא התלותי. כל ניסיון לנתק בכוח את חבל הטבור הכלכלי והרגשי ולבטל את השירותים שהם מעניקים לילדיהם, נתקל בתגובות קיצוניות: התפרצויות זעם, לעתים עד כדי אלימות של ממש, איומים של הפסקת קשר עם ההורים, התבודדות מוחלטת והסתגרות בחדרם ולעיתים אף איום בהתאבדות.
רוב ההורים נסוגים בבהלה לנוכח תגובות קיצוניות אלה. הם חוששים, כי אם יפסיקו את תמיכתם הגורפת הילד יתפרק, יברח או יפגע בעצמו. לכן, בלית ברירה לפי תפיסתם, עליהם לחדש את אספקת השירותים לצעיר.
מלכודת התלות
תלות בוגרים תובענית (Adult Entitled Dependence) איננה מוגדרת כהפרעה אינדיבידואלית, אלא כמתכונת יחסים בלתי תקינה המתקיימת בין הבוגר התלותי ובין משפחתו. תסמונת זו מתאפיינת במעגל הרסני ומתיש של תלות, ניסיונות היחלצות כושלים, ייאוש הורי גובר, הסתגרות, הסתרה וחוזר חלילה. מעגל זה אנו מכנים בשם "מלכודת התלות".
כל הסלמה מחשקת עוד יותר את המלכודת. עם הזמן, הצעיר הולך ומסתגר בעולמו והתקשורת בינו להוריו הולכת ומצטמצמת לשפת התביעות והשירותים אשר יספקו אותן. ההורים מתביישים במצב ומסתירים אותו במידת האפשר מקרובים, ידידים והסביבה החיצונית, מה שתואם באופן מושלם את נטיית ההסתגרות של הצעיר. המשפחה שוקעת בבידוד, נאטמת להשפעות העולם החיצון, מה שמסייע למלכודת להפוך ליציבה עוד יותר.
צוות המרכז להעצמה הורית עובד בטכניקת התערבות יעילה לניטרול מלכודת התלות.